Ako usvoje izmjene u zakonu, svaka prodica štedi po 2.000 dolara

Iduće sedmice američki kongres i senat glasat će o promjenama u američkom poreskom sistemu koje je predložio predsjednik Donald Tramp.

Budući da je poreski sistem vrlo važan faktor profitabilnosti kompanija, a ima veliki uticaj na imovinsko stanje građanstva, promjene (ukoliko budu izglasane) sigurno će se odraziti na finansijskim tržištima.

Pojednostavljeno rečeno, od novog poreskog plana više koristi će imati bogati nego siromašni. Naime, Tramp želi smanjiti poresku stopu na dobit kompanija s 35 posto na 21 posto, čime će kompanijama i njihovim vlasnicima ostajati više novca. Smanjuju se i poreske stope na plate, zbog čega bi prosječna američka porodica godišnje plaćala 2.000 dolara manje poreza nego do sad.

Poreske olakšice i pomoć pri plaćanju zdravstvenog osiguranja bit će značajno smanjena, na osnovu čega bi čak 13 miliona Amerikanaca moglo prestati da plaća zdravstveno osiguranje. Sve ukupno, u idućih 10 godina, prihodi državnog budžeta bi zbog izmena mogli biti smanjeni za 1.500 milijardi dolara.

Hoće li promjene biti izglasane?

Tramp je imao mnogo problema u skupljanju podrške za novi poreski plan. Neki zastupnici republikanske stranke nisu pristajali za poreske olakšice za bogate ukoliko se ne uvedu programi pomoći za siromašne porodice.

Osim toga, republikanska većina u kongresu je vrlo tanka te ukoliko neki od kongresmena zbog bolesti ne budu mogli učestvovati u glasanju, izmjene ne bi bile izglasane. Tramp je na kraju pristao na zahtjeve pojedinih zastupnika i po svemu sudeći, iduće sedmice će imati dovoljno ruku za izglasavanje novog poreskog zakona.

Kakav će uticaj imati na akcije i kurs USD?

Zbog sve veće vjerovatnosti da će zakon proći, američke dionice su rasle cijele prošle sedmice, a dionički indeksi su petak završili na najvišim nivoima ikada. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, SP500 indeks vrijedi 2672,00 boda, što je 18,2 posto iznad nivoa na kojoj se nalazio na početku godine. Ukoliko zakon bude izglasan, za očekivati je da će cijene akcija nastaviti da rastu. Naime, kompanijama će ostajati više novca, a zbog većeg iznosa novca koju će na raspolaganju imati prosječna porodica, prihodi kompanija bi također trebalo da rastu.

Ostali razlozi za rast dionica u idućim sedmicama i mjesecima su popravljanje ekonomske situacije u SAD-u i tradicionalni optimizam na berzama tokom decembra.

Kada je u pitanju američki dolar, izglasavanje poreske reforme bi trebalo da dovede do većeg interesa za kupovinu ove valute. Jedna od mjera novog zakona bit će niska poreska stopa za vraćanje američkog kapitala koji se trenuto nalazi u poreskim oazama, a po nekim procjenama riječ je o hiljadama milijardi dolara. Ukoliko se kapital počne vraćati, mogao bi dovesti do bržeg rasta stope inflacije u SAD-u i dizanja kamatnih stopa, što je u pravilu dobro za kurs valute.

Ali, trebalo bi imati na umu da je dolar po mnogim parametrima još uvijek precjenjen, stoga je upitno hoće li poreska reforma dovesti do većeg interesa za kupovinu američke valute nego što će biti interes za prodaju.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će Trampova reforma tokom 2018. godine dovesti samo do usporavanja slabljenja dolara u odnosu na euro, funtu i ostale svjetske valute. Tokom 2017. godine, dolar je u odnosu na euro oslabio približno 11 posto, a u idućim mjesecima mogao bi nastaviti slabiti bez obzira na novi poreski zakon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: