Ispred Vlade FBiH u 12 sati očekuje se blizu 2.000 policijskih službenika iz cijele Federacije

Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas u 12 sati zakazan je protest svih sindikata policije i policijskih agencija s državnog nivoa koji su najavili dolazak u Sarajevo.

Kako je za Avaz.ba potvrdio Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika Ministarstva unutarnjih poslova u Federaciji BiH, očekuje se da danas ispred Vlade FBiH bude prisutno više od 2.000 policajaca.

Dogovor u Zenici 

Podsjetimo, predstavnici sedam policijskih sindikata MUP-a FBiH su u Zenici prije dvije sedmice održali vanrednu sjednicu, na kojoj su definirali daljnje aktivnosti, u kojima traže da u završnim odredbama zakona MIO/PIO uđe jedna rečenica “da će se sve rješavati na taj način kako je dogovoreno, da ne bi neko sutra mogao iz određenih razloga da traži da taj zakon o policijskim službenicima proglasi neustavnim za rješavanje ovih pitanja odlaska u penziju”.

U Zenici je tako prošle sedmice pao i dogovor da, ako se to ne dogodi, da će Sindikat policije nastaviti poduzimati daljnje zakonom predviđene mjere i radnje pa nije isključeno ni da će u 2018. godini organizirati generalni štrajk.

Još ranije je predsjednik Škulj izjavio da nisu tačne informacije da će policijski službenici imati penzije iznad 1.000 KM.

Škulj je još onda potvrdio da najavljuju Vladi FBiH da su donijeli odluku o prikupljanju potpisa na području Federacije BiH za organizaciju štrajka kako bi vidjeli da su policijski službenici ujedinjeni.

Dodajmo, iz policijskih sindikata žele upoznati javnost da se niko iz Vlade nije odazvao pozivu na sastanak još od momenta kako je usvojen Nacrt zakona o PIO u oba doma Parlamenta FBiH.

Konkretno, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, kao i direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, nisu odgovorili na dopis koji im je upućen.Vlada dozivala proteste

Iz policijskih sindikata zato smatraju da će ova Vlada ostati upamćena po tome što je sama sebi dozivala na proteste penzionere, a dobila na protestima policiju.

– Policija je primorana da izađe na ulicu zbog takvog odnosa i izostanka neophodne volje za adekvatnim zakonskim rješenjima – potvrdili su nam iz Sindikata policije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: