Oko 200 rudara rudnika “Abid Lolić” prenoćilo u upravnoj zgradi: Čekamo odgovore na pitanja

Prva smjena rudnika “Abid Lolić” u ponedjeljak je odbila izaći iz jame, a nakon pregovora, svoje proteste nezadovoljstva zbog smanjenja koeficijenta plaće nastavili su pred ulazom u jamu rudnika.

Rudarima prve smjene priključili su se i rudari druge i treće smjene te je blizu 200 njih noć provelo u prostorijama rudnika, kako bi danas dočekali nadležne i zatražili odgovore na pitanja.

Jutrošnji sastanak rudara u rudniku

Jutrošnji sastanak rudara u rudniku “Abid Lolić” (Foto: Čitatelj/Klix.ba)

“Nakon što smo jučer ostali bez sindikata nakon ostavke našeg predsjednika, njegov zamjenik nam je sinoć rekao da je koeficijent za obračun plaće smanjen kako bi se zakrpili troškovi regresa i organizacije Dana rudara. Mi nismo prihvatili to kao opravdanje jer smo svakako imali najniži koeficijent plaće 2,60, a oni su ga smanjili na 2,40. Jednostavno, odlučili smo svi noćiti u prostorijama rudnika i sačekati nadležne da dođu na posao jer nam se ne javljaju od jučerašnjeg sastanka koji je održan u 15 sati”, kazao je jedan od rudara.

Osim vraćanja koeficijenta rudari rudnika u Han Biloj imaju još nekoliko zahtjeva, ali kap koja je prelila njihovu čašu je smanjenje koeficijenta i od toga ne namjeravaju odustati.

Prvi od razloga smanjenja koeficijenta bilo je smanjenje proizvodnje, a sada se, prema njihovim riječima, situacija pravda isplatom regresa i obilježavanjem Dana rudara, što je neprihvatljivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: