Slatki detalji kraljevskog vjenčanja 2018. godine

Engleski princ Hari (Harry, 33) zaprosio je svoju djevojka Megan Markl (Meghan Markle, 36) nakon jednogodišnje veze. Vjenčanje će biti u maju 2018., a ceremonija će se održati u dvorcu Vindzor.

Zaruke su potvrđene prije nekoliko dana, a par je spremno pozirao fotoreporterima. Megan je ponosno pokazivala zaručnički prsten, koji je dizajnirao sam Hari, a u njega su ugrađena dva dijamanta koja su pripadala njegovoj pokojnoj majci, princezi Dajani (Diana). U intervjuu nakon objave zaruka otkrili su kako je izgledala prosidba.

– Bili smo u vikendici i pekli piletinu. Odjednom me je zaprosio. Bilo je nekako prirodno, romantično i slatko – rekla je Megan.

Praznična atmosfera

Kada je Hari kleknuo, glumica ga je prekinula i pitala može li odmah reći “da”. Princ je dodao da je potpuno zaboravila uzeti prsten. To će nesumnjivo biti vjenčanje godine, koje će okupiti brojno plemstvo i poznate osobe. Tačan datum još se ne zna, ali su, zato, u javnost procurili brojni drugi detalji.

Njihovo vjenčanje bit će, nakon vjenčanja princeze Dajane i princa Čarlsa (Charles) te vojvotkinje Kejt Midlton (Kate Middleton) i princa Vilijama (William), jedno od najgledanijih na svijetu. Osim velikog broja poznatih gostiju, u britanskoj metropoli se tog dana očekuje i veliki broj turista i skoro praznična atmosfera.

Iako su se u medijima donedavno navodile tri moguće lokacije, Kensingtonska palača objavila je da su se mladenci odlučili da će se vjenčanje održati u Crkvi “St. George” u dvorcu Vindzor, jer im je to mjesto veoma drago. Vrlo često su ga posjećivali tokom veze, a zanimljivo je i da se tu vjenčao i princ Čarls sa svojom sadašnjom suprugom, vojvotkinjom Kamilom (Camilla).

Tu može stati skoro 800 gostiju pa će, za razliku od Vestminsterske opatije, u kojoj se tokom bivših kraljevskih vjenčanja okupilo skoro 2.000 ljudi, dati dozu intimnije atmosfere, a istovremeno i glamura koji se očekuje od aktuelnih zaručnika. Sve su glasnija nagađanja da će se ovo glamurozno slavlje održati u maju kako se ne bi preklopilo s rođenjem trećeg djeteta princa Vilijama i vojvotkinje Kejt, koje se očekuje u aprilu.

Tako će Britanija u samo mjesec dobiti dva nova člana kraljevske porodice – malog nasljednika i novu vojvotkinju. Osim toga, maj je do sada biralo mnogo članova monarhije za svoje vjenčanje, jer se čini najprikladnijim i zbog vremenskih uvjeta, ali i zbog rasporeda moćne porodice.

Iako par prvo nije želio veliko vjenčanje, u skladu s kraljevskim obvezama, ti su se planovi ipak malo promijenili. Na vjenčanje godine stići će brojno plemstvo iz cijele zemlje, a očekuju se i ostale evropske kraljevske porodice, kao i gomila političkih moćnika.

Ogromni troškovi

Poznato je da je princ Hari u vrlo dobrim odnosima s bivšim američkim predsjednikom Barakom Obamom (Barrack) i njegovom suprugom Mišel (Michelle). Osim njih, očekuje se i mnogo poznatih iz svijeta Holivuda s obzirom na to da je Megan u tom svijetu posljednjih desetak godina.

Zna se da je 36-godišnjakinja bliska sa jednom od najboljih teniserki svijeta Serenom Vilijams (Williams), ali isto tako i s kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau). Izrazito bliski britanskoj kruni su i bračni par Bekam (Beckham), kao i pjevačica Rijana (Rihanna), koja se sa princom Harijem susrela nekoliko puta na humanitarnim misijama.

Tačan broj gostiju još nije poznat te će sigurno varirati do posljednjeg trena, kao i na svakom vjenčanju. Poznato je, međutim, kako su mladenci odlučili tog dana pružiti javnosti djelić atmosfere.

– I princ i njegova odabranica žele da publika tog dana osjeti ceremoniju te još razmatraju kako će im to omogućiti i kako će javnost uključiti u svoj veliki dan – rekao je jedan od portparola kraljevske porodice.

– Sveukupne novčane troškove vjenčanja pokrit će kraljevska porodica – navodi se u objavi Kensingtonske palače.

To, između ostalog, znači da će roditelji glumice – otac Tomas Markl (Thomas Markle) i majka Dorija Ragland na vjenčanje donijeti samo poklon te se ne očekuje da oni učestvuju u ogromnim troškovima koji se predviđaju za glamurozno vjenčanje. Nakon što su objavljene zaruke, kraljica Elizabeta II među prvima im je čestitala i rekla da je zadovoljna, ali uprkos njenom ushićenju, možda neće doći na unukovo vjenčanje. Kao poglavarica Engleske crkve, ne podržava razvode. Megan je, naime, već bila u braku sa producentom Trevorom Engelsonom, od kojeg se 2013. razvela. Zbog istog razloga kraljica Elizabeta II je 2005. propustila i vjenčanje princa Čarlsa i Kamile.

Sve samo ne dosadno

Tačni detalji vjenčanja i slavlja koje slijedi nakon crkvenog obreda još nisu poznati nikome, a vjeruje se da i sami mladenci još nisu sve razradili. Palača je objavila da će svadba biti zabavna i razigrana, a ako je suditi prema dosadašnjem razvoju događaja, koji je sve samo ne uobičajen kraljevski, ovo će se vjenčanje ipak razlikovati od svih dosadašnjih, što je najavio i njihov portparol. Gostima koji će tog dana stići na jedno od najiščekivanijih vjenčanja, bit će sve samo ne dosadno.

Daljnji rođaci

Dok se još samo šuškalo da su se Megan i Hari zaručili, neki stručnjaci za genetiku su, prateći njihova porodična stabla, utvrdili da su princ i glumica daleki rođaci. Oboje su potomci Ralfa Bovesa (Ralph Bowes), koji je živio u 15. stoljeću. Boves je bio šerif okruga Durham, koji je imao golemo imanje s dvorcem. Njegov unuk Kristofer Hasi (Christopher Hussey) otputovao je 1632. godine u Ameriku, gdje i danas žive njegovi potomci Markl. Iz linije koja je ostala u Evropi, rodila se majka kraljice Elizabete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: