Hamas: Ako SAD prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, slijedi nova intifada

Američki mediji su sugerisali da bi predsjendik Donald Trump sutra mogao da ispuni predizborno obećanje o Ambasadi SAD koja je kao i većina stranih misija u Tel Avivu.

“Upozoravamo da smo protiv sličnog poteza i pozivamo palestinski narod da oživi intifadu ukoliko se usvoji slična neopravdana odluka o Jerusalimu. Bilo kakva odluka i preseljaju Ambasade bio bi flagrantan napad američke administracije i Izraelu bi dao pokriće za nastavak zločina i judaizaciju grada i njegovog čišćenja od Palestinaca”, navodi se u saopštenju Hamasa.

Status Jerusalema je ključno pitanje u izraelsko-palestinskom sukobu. Izraelci i Palestinci tvrde da je Jerusalem njihova prijestonica i prethodni mironovi pregovori prekidani su zbog diskuskija o tome da li i kako podijeliti suverenitet nad gradom.

Posljednja palestinska intifada (od 2000. do 2005.) tokom koje je poginulo oko 3.000 Palestinaca i 1.000 Izraelaca izazvana je posjetom lidera opozicije iz redova krajnje desnice Arijela Šarona kompleksu u kojem se nalazi džamija Al Aksa u Jerusalimu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: