Provjerili smo kako se ispituje kvalitet vode u Sarajevu: U slučaju problema izvorište se odmah zatvara

Analize se rade po svjetskim standardima, a dr. Zlatan Hamza kaže kako ne pamti kada su uzorci bili pozitivni na neke bakterije.

Ekipa portala Klix.ba prisustvovala je uzimanju uzoraka vode sa gradske mreže na području općine Stari Grad u objektu Zavoda za javno zdravstvo KS u ulici Avdage Šahinagića. Na uzimanju uzoraka i analizi radili su dr. Hamza, specijalista zdravstvene ekologije i higijene i rukovodilac Radne jedinice za zaštitu i unapređenje životne sredine, te Davor Putica, sanitarni tehničar.

Nakon što se uzmu uzorci prema propisanoj proceduri, oni se stave u frižider i u roku od dva sata se dostave laboratoriji pod šifrom tako da laboranti koji rade analizu ne znaju s kojeg područja je uzorak. Rezultati se dobijaju nakon 72 sata, ali ukoliko se sumnja da voda nije kvalitetna onda radnici odmah usmeno javljaju dr. Hamzi koji nalaže zatvaranje bunara ili vodovodne mreže.

“Najčešće su to lokalni vodovodi na području kantona gdje sporadično bude mikrobiološko zagađenje jer nemaju kvalitetan sistem kontrole kao gradski vodovod. U slučaju da bude mikrobiološko onečišćenje ne čekamo pismeni nalaz već telefonski obavijestimo inspekciju i vlasnika, odnosno opštinu na kojoj se nalazi. Pristupa se korektivnim mjerama u okviru kojih se odmah zatvara izvorište i obavijeste se građani da voda s tog izvorišta nije za piće, pripremu hrane i pranje posuđa koje se koristi za hranu. Potom izdajemo preporuke da se osigura higijenski ispravna voda, a to je flaširana ili putem cisterni”, rekao je Hamza.

Prazni se rezervoar i mehanički se čisti kako bi se otkrio uzrok. Nekada je u pitanju prodor površinskih voda koje dovedu do onečišćenja. Radnici izvrše dezinfekciju i hiperhlorinaciju pa se voda ispušta i sipa nova, te se ponovo uzima uzorak.

“U 99,9 posto slučajeva taj uzorak bude dobar i onda se voda pušta građanima u distribuciju”, rekao je Hamza.

Kada se uzimaju uzorci s česme, najprije se skinu dodaci poput mrežice i gumice, a potom se pusti da voda teče od pet do sedam minuta.

“Česma se dezinfekuje otvorenim plamenom ili alkoholom od 30 posto koji se natopi na vatu ako su u pitanju plastične česme. Kada se radi mikrobiološka analiza onda sipamo vodu u bocu i zatvorimo je, za razliku od fizičko-hemijske gdje se boca tri puta napuni vodom i ispere jer je vrlo osjetljiva. Napuni se skroz do vrha. Boce odlažemo u frižider”, rekao je Putica.

Na mjestu se vrši nivo hlora u vodi, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije on ne bi smio prelaziti nivo od 0,5 mg/l. Uzorci vode se stavljaju u epruvete koje sterilizovane i očišćene u laboratoriji, a za njihovo sušenje prije stavljanja u aparat se koriste posebne papirne maramice jer je riječ o osjetljivim materijalima.

“Operu se vodom od koje se uzima uzorak, a potom destilovanom vodom i potom se stavlja uzorak vode. Svi postupci se rade da bi se izbjegla greška ili dobijanje rezultata koji bi nas odveo u pogrešnom smjeru. Klijenti koji žele da im izvrši analiza vode uzorak ne mogu donijeti u svojim flašama već moraju doći u našu laboratoriju kako bi dobili flašu i upute kako da uzmu uzorak”, rekli su nam Hamza i Putica.

Kada su u pitanju bazeni, gradski i lokalni vodovodi, onda stručnjaci JU Zavoda za javno zdravstvo lično uzimaju uzorke.

U bočicu s uzorkom vode se stavlja reagens koji daje blijedo rozu boju vodi i ona se stavlja u aparat koji se redovno baždari i očitava nivo hlora. Sve se obavlja u roku od jedne minute. U uzorku koji je uzet sa česme u objektu Zavoda za javno zdravstvo KS u općini Stari Grad, nivo hlora je bio 0,28 mg/l što je idealna količina.
“Ova količina ne šteti organizmu. Ljudi griješe kada vide da je voda bijela i misle da je hlor. To nije hlor, to je zrak. Da bi se hlor vidio mora se ubaciti reagens. Kada su u pitanju bazeni, onda se stavljaju malo veće količine”, rekao je Hamza.

Uzorci vode se stavljaju u sterilizovane staklene flaše, ali JU Zavod za javno zdravstvo uskoro počinje s korištenjem jednokratnih plastičnih falaša koje će se nakon upotrebe reciklirati. Njihova priprema se vrši u laboratorijama gdje se čiste i sterilišu.

Analizu može zatražiti bilo ko od građana. Najčešće je traže građani koji se snabdijevaju s lokalnih vodovodnih mreža odnosno iz bunara, dok je sporadično traže i građani koji sumnjaju u ispravnost kvalitete vode iz gradske vodovodne mreže. Cijena mikrobiološke i fizičko-hemijske analize je 105 KM, a u Zavodu se mogu izvršiti i druge pojedinačne analize vode. Analize vrši i KJKP Vodovod i kanalizacija, a cjenovnik možete pogledati ovdje.

Analizu vode s gradske vodovodne mreže u KS svakodnevno radi oko 40 osobe iz ViK-a, a kontrolu vrši i Zavod za javno zdravstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: