SAD i Kanada postigle novi trgovinski sporazum

Index

SAD i Kanada službeno su potvrdile da su postigle dogovor o “novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu”, koji bi trebao zamijeniti sporazum NAFTA iz 1994. godine.

U zajedničkom saopćenju dvije zemlje su objavile da će novi trgovinski pakt biti nazvan USMCA (Sporazum SAD – Meksiko – Kanada). Sporazum je postignut u posljednji trenutak prije isteka krajnjeg roka u ponoć po lokalnom vremenu, prenose agencije.

– USMCA će našim radnicima, farmerima i kompanijama osigurati moderan sporazum koji će rezultirati slobodnijim tržištem, poštenijom trgovinom i snažnijim privrednim rastom u našoj regiji – navodi se u zajedničkom američko-kanadskom saopćenju.

On će ojačati srednju klasu i stvoriti dobro plaćene poslove i nove prilike za gotovo pola milijarde ljudi koji Sjevernu Ameriku zovu svojim domom – dodaje se u saopćenju dvije države.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zauzeo se za promjene NAFTA-e jer je smatrao da se SAD nepošteno tretira. Razgovori su pokrenuti prije više od godinu, a posljednjih su mjeseci više puta bili u zastoju, SAD i Meksiko već su postigli dogovor u avgustu.

Dvije strane su objavile da će njihov bilateralni sporazum stupiti na snagu ako se do krajnjeg roka 1. oktobra ne postigne sporazum s Kanadom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: