Proročici Nizami vraćeno ukradenih 200.000 KM, optuženi lopovi koji su opljačkali njenu kuću

Avaz

Osnovi sud u Brčkom potvrdio je optužnicu tamošnjeg tužilaštva protiv Elvedina Bavtijarija (29) iz Sarajeva i Admire Mešanović (34) iz Brčkog, koji se terete da su 1. aprila iz kuće proročice Nizame al Raise u brčanskom naselju Cerik ukrali 228.300 KM i 250 eura.

Skovali plan

Bavtijari i Mešanović prethodno su skovali plan te su pljačku isplanirali do najsitnijih detalja. Oni su se s bijelim Audijem dovezli pred nekadašnji salon namještaja koji je Nizama preuredila u luksuzni stambeno-poslovni prostor. Bavtijari je razbio staklo na vratima prostorije u kojoj su se nalazili pretinci, a u kojima je proročica čuvala novac. Za to vrijeme Mešanović je imala ulogu da bude ispred objekta i pažljivo gleda da neko ne naiđe.

Kada su uzeli plijen, zajedno su vozilom pobjegli u pravcu Tuzle. Brčanski istražitelji, u saradnji s kolegama iz drugih kantona, pokrenuli su veliku istragu koja je trajala više od tri mjeseca. To je, na koncu, rezultiralo rasvjetljavanjem spektakularne pljačke i identifikacijom lopova. Interesantno je da su istražitelji čak uspjeli pronaći ukradeni novac, i to do posljednje marke, koji je vraćen Nizami.

Isprva se špekuliralo da je plijen bio mnogo veći, tačnije 850.000 KM. Enormno bogatstvo Nizama je stekla na tuđim mukama – proricanjem sudbine i navodnim liječenjem. Ona je, između ostalog, reklamirala nadnaravne sposobnosti gostujući u emisijama koje su u ponoćnim terminima emitirale lokalne televizije. Neki od tih nastupa trajali su i po više od dva sata, sve

dok to Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije zabranila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: