Jedini izvor zarade: Jagode i maline hrane cijele porodice

Avaz

Za skoro 4.000 stanovnika Željeznog Polja kod Žepča uzgoj jagodičastog voća predstavlja osnovni posao i jedini izvor zarade.

Uspješna priča

Iako su mnogi smatrali da nakon prirodne katastrofe koja je sredinom maja 2014. godine pogodila Bosnu i Hercegovinu, život za ove porodice, koje su pretrpjele ogromu štetu, prestaje, danas je ovo selo jedna od uspješnijih priča o poljoprivrednoj proizvodnji u državi.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je Željezno Polje, gdje skoro svaka porodica ima svoje malinjake ili, pak, uzgajaju sve popularnije jagode. U mjestu Jezera nalazi se šest plantaža jagoda, a svaka od njih velika je najmanje pet dunuma.

Među vrijednim beračima zatekli smo djecu, mlade, starije, žene… Svi rade kako bi zaradili za život. Među njima je i Sumeja Aganović, koja od 2014. godine, kad su i zasađene prve jagode u Željeznom Polju, bere ovo voće.

– Radim već četiri godine i moram priznati da sam zadovoljna. Činjenica, bude teže kad su visoke temperature ili u dane ramazana, kad se posti. Teško je, ali se izdrži nekako – govori Aganović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: