Sarajevo : Surova svakodnevnica: Svaki radni dan trgovcima donosi neizvjesnost i strah

Avaz

Sarajevskim trgovcima prvi mrak donosi neizvjesnost i strah tokom noćne smjene zbog učestalih razbojništava. Oružani upadi u prodavnice u bh. prijestonici su surova svakodnevica. Evidentirano je 180 razbojništava za prvih pet mjeseci 2018. godine .

Radnici za kasama često gledaju u cijev pištolja ili sječivo noža, plašeći se za goli život. Mnogi prodavači noćne sate provode iza rešetaka postavljenih kako bi se zaštitili od pljačkaša. No, samo instinktivno mogu prosuditi je li osoba koju će pustiti u prodavnicu pljačkaš ili mušterija i to je, nažalost, postao najveći rizik njihovog posla.

Snimak krađe

Na svojoj koži to je osjetila prodavačica u jednoj sarajevskoj trgovini koja je pokradena 26. maja oko 18.10 sati. Krađu su snimile sigurnosne kamere zahvaljujući kojima je sve veći broj lopova identificiran, a naročito jer se takvi slučajevi veoma ubrzo nađu i na internetu.

Muškarac krupnije građe ušao je u prodavnicu s rancem. Uzeo je korpu kao i većina kupaca i krenuo je prema namirnicama, tako da radnici nije izgledalo ništa sumnjivo. Prošla je pored njega, a on se pretvarao da razgleda police s prehrambenim proizvodima. U momentu kad mu je okrenula leđa otvorio je ranac i počeo „trpati“ hranu u njega. Radnica je ponovo prošla pored njega i primijetila da se muškarac čudno ponaša. Prepala se pa se pretvarala da ništa nije vidjela dok je on halapljivo ubacivao artikl po artikl u svoj ranac. Plašeći se da će je fizički napasti ili povrijediti, šutjela je sve dok lopov nije napustio prodavnicu.

Daju otkaze

– Lopovi najčešće kradu slatkiše, kozmetiku i suhomesnate proizvode, uglavnom skuplje artikle. Generalno, lopovi koji kradu u marketima mogu se svrstati u pet grupa, a to su maloljetnici, studenti, gospođe, penzioneri i profesionalni lopovi – rekli su nam iz Službe za odnose s javnošću jednog trgovinskog lanca u Bosni i Hercegovini čije se poslovnice gotovo svaki dan nađu na meti razbojnika.

Zbog straha i šoka koje dožive mnoge radnice završe u Hitnoj pomoći ili na tabletama za smirenje, a nerijetko su prinuđene dati otkaz zbog opasnosti kojima se izlažu svaki radni dan u poslovnicama. Nažalost, više je onih koje ostaju na poslu i riskiraju vlastite živote jer im je to jedini izvor prihoda i način da prehrane svoje porodice.

Apel građanima

Ukoliko neko prepozna muškarca koji je krao hranu ili ima bilo kakva saznanja o njegovom kretanju, to može prijaviti Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo na broj 122 ili otići u najbližu Policijsku stanicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: