Nakon aprilskog napada na palaču, ni traga ni glasa od saudijskog princa Muhameda bin Salmana

Nezavisne Novine

Skoro mjesec dana nema ni traga ni glasa od prijestolonasljednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana.

Kako pišu neki iranski mediji, princ je mogao biti ubijen za vrijeme navodnog pokušaja državnog udara koji se desio prošlog mjeseca.

Prema pisanju persijskog lista “Kejhan”, u izvještaju tajne službe, koji je poslat višim zvaničnicima neimenovane arapske države, navodi se da je Bin Salman upucan sa dva metka tokom napada na njegovu palaču 21. aprila.

List dodaje da je on najvjerovatnije mrtav, pošto se od tada nije pojavljivao u javnosti.

Podsjetimo se, te misteriozne noći su se čuli rafalni pucnji i detonacije na teritoriji kraljevskog dvorca. Prema zvaničnoj verziji, navodno je osiguranje pucalo na dron igračku. Međutim, ipak su priznali da su kralj Salman i princ prijestolonasljednik evakuirani u vojni bunker.

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama stiče se utisak da je mnogo ljudi obaralo dron i to čitavim arsenalom pješadijskog oružja. Jake detonacije su odjekivale duže od sat vremena, što je odmah izazvalo sumnju u istinitost zvanične verzije.

U međuvremenu, za vrijeme “nestanka” princa, Saudijska Arabija nije vodila ništa manju diplomatsku aktivnost nego ranije. Dok je prijestolonasljednik bio preuzeo na sebe čitavu spoljnu politiku, a bogami i unutrašnju, sve ovo vrijeme vidimo aktuelnog i bolesnog kralja Salmana kako prima strane goste.

Vidjelo se da je đavo odnio šalu, jer se princ Muhamed nije pojavio za vrijeme posjete novog državnog sekretara SAD Majka Pompea 27. aprila, već je visokog američkog gosta dočekao kralj Salman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: