Tramp ponovo otvara Gvantanamo?

Glas Amerike

Vijeće za odbranu SAD objavilo je pod kojim će uvjetima ponovo razmotriti slanje osumnjičenih za terorizam u zatvor Gvantanamo na Kubi.

– Vijeće za odbranu je poslalo Bijeloj kući dopunjen prijedlog kriterija za slanje pojedinaca na odsluženje kazne u Gvantanamu – onih koji predstavljaju kontinuiranu i značajnu prijetnju za sigurnost SAD – rekla je Sara Higins, portparol Vijeća za odbranu, prenio je Glas Amerike.

Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) 2009. je potpisao uredbu kojom je naredio zatvaranje objekta u Gvantanamu i za vrijeme njegovog mandata broj zatvorenika smanjen je sa 242 na 41.

Aktuelni predsjednik Donald Tramp (Trump) je u kampanji obećao da će ponovo otvoriti zatvor, a u januaru je potpisao uredbu kojom se Vijeću za odbranu daje 90 dana da dopuni uputstvo za to kako će teroristi koji su uhvaćeni u borbama biti tretirani.

Trampovu odluku kritizirale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok je sekretar za odbranu Džim Matis (Jim Mattis) rekao da vjeruje da će teroristi u Gvantanamu biti tretirani na human način, a da će istovremeno SAD biti sigurne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: