Iranski predsjednik poručio Makronu: Nuklearni sporazum mora ostati onakav kakav jeste

Index.hr

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) da nuklearni dogovor mora ostati upravo takav kakav jeste, stoji u izjavi iz Rohanijeva ureda.

U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Rohani je naglasio da Iran neće ići izvan sadašnjih obaveza te da dogovor “ni na koji način neće biti temom pregovora”, stoji u izjavi.

Iranski je vođa svejedno izrazio spremnost za pregovore o drugim pitanjima dodajući da je “Iran spreman pregovarati kako bi osigurao regionalnu stabilnost i sigurnost, posebice u borbi protiv terorizma”.

Rohani je nuklearni sporazum opisao ne samo kao konstruktivan za mir u regiji nego i kao temelj povjerenja između Zapada i Irana.

Prema iranskom predsjedničkom uredu, razgovor između Rohanija i Makrona trajao je više od sat vremena.

Elizejska palača potvrdila je trajanje razgovora te priopćila da su se Makron i Rohani složili da će u narednim sedmicama pokušati postići dogovor o tome kako očuvati sporazum iz 2015.

Makron je također, kaže se u saopćenju, predložio da se njihovi razgovori prošire i na tri druge teme: iranski balistički program, nuklearne aktivnosti nakon 2025., te “glavne regionalne krize” na Bliskom istoku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: