Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Amira Haskića, osumnjičenog da se pokušao pridružiti ISIL-u

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH, koji se tereti da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama “Islamske države”, koju je Vijeće sigurnosti UN proglasilo terorističkom organizacijom.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je optuženi lično i direktno ostvarivao kontakt s aktivnim pripadnicima ISIL-a, s namjerom pridruživanja ovim terorističkim strukturama.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u novembru 2017. godine, putem internet-komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt s aktivnim pripadnikom ISIL- a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima ISIL-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj grupi, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine, te kao pripadnik terorističke grupe “Islamska država”, učestvovati u oružanim sukobima u Siriji.

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav (2) Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: