Alma Zadić, zastupnica u austrijskom parlamentu: Učinit ćemo sve što možemo za BiH i integraciju regiona u EU

Smatram da je moj zadatak posvetiti posebnu pažnju djelovanju vlade Austrije prema Bosni i Hercegovini i utjecati na uspješnu integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

S obzirom na to da sam u svojoj stranci odgovorna za evropska i pitanja vanjske politike, u parlamentu ću raditi u odboru evropskih i vanjskih poslova, te ću biti u prilici da direktno pratim korake koje vlada poduzima – kaže Alma Zadić, zastupnica stranke Liste Pilc.

Individualni napredak

Ona je jedina osoba s prostora bivše Jugoslavije u parlamentu Austrije, u koji je ušla kao kandidatkinja stranke koja se otcijepila od Zelenih. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Zadić ističe da je strateški interes njen i stranke kojoj pripada ubrzano približavanje regiona EU.

– Kada su BiH i Balkan u pitanju, mi ćemo aktivno podržavati integraciju u EU. Pred nama je puno posla i to ne ovisi samo o EU nego i, naravno, o napretku koji je postignut u BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana – kaže ona.

Zadić dodaje da će njena stranka učiniti sve što može da i dalje utječe na EU i pojedine države članice Unije, da se intenzivno radi na integraciji regiona u EU.

– Kada se govori o Balkanu, vladin program predviđa da će se nastaviti kontinuirano zalagati za proširenje EU, ali s jasnim kriterijima. Ističe se „podrška državama zapadnog Balkana na osnovu njihovog individualnog napretka.“ Ostaje otvoreno pitanje šta će to tačno značiti za BiH i kojom snagom će se vlada truditi da integracija zapadnog Balkana bolje napreduje nego u prošlim godinama.

Što se tiče vanjske politike, glavni cilj nove austrijske vlade bit će zaštita vanjske granice EU. Ovdje očekujem da će austrijska vlada zatražiti saradnju i s državama naše regije – navodi Zadić.

Naglašava kako se iskreno nada da će i Narodna stranka (OVP), kojoj je na čelu austrijski premijer Sebastijan Kurz, nastaviti s politikom unapređenja odnosa BiH i EU. OVP se oduvijek zalagala za zajedničku Evropu te se očekuje da nastavi s istom ili čak i angažiranijom politikom prema BiH.

Nova ministrica

– Nova ministrica vanjskih poslova Karin Knajsl (Kneissl), iako imenovana ispred krajne desnice, smatra se samostalnom i bez stranačke pripadnosti. Vrijedi istaći da je, naprimjer, radila za Alojza Moka (Alois Mock) kada je on bio ministar vanjskih poslova. Ona nije još iskazala svoj stav prema BiH, ali se uskoro očekuje da će to učiniti – kaže Zadić.

Kao nerealnu, odbacila je tvrdnju nekih analitičara da bi Austrija mogla postati novi veliki evropski problem zbog bliskih odnosa koje neki članovi njene nove vlade gaje s Moskvom.

– Tačno je da ima ministara koji održavaju dobre kontakte s Moskvom, ali to ne znači da će Austrija postati „trojanski konj“ Evrope – istakla je Zadić u razgovoru za „Avaz“.

Novogodišnje želje  

Zadić je građanima BiH poručila i kako želi da im nova 2018. donese mnogo manje briga i problema nego prethodna.

– Naravno da želim što više razumijevanja i ljubavi među građanima predivne BiH, kao i uspješan privredni napredak BiH – poručila je ova 34-godišnja pravnica iz Tuzle koja je sa deset godina odselila u Beč te lani postala prva Bosanka koja je ušla u parlament Austrije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: