Projekti Biblioteke Sarajeva dali rezultate: Povećan broj novih korisnika

Biblioteka Sarajeva obilježila je lani 70. godišnjicu postojanja. Kako bi se privukli novi te zadržali postojeći korisnici, u nekom od 16 odjeljenja te dvije specijalizirane čitaonice često se realiziraju brojni događaji, naprimjer interaktivne radionice te škole za mlađe, ali i za starije sugrađane.

Promotivne aktivnosti

– Mladi često posjećuju pozajmna odjeljenja. U centralnoj čitaonici u Mis Irbinoj ulici može se koristiti i referensna građa za pripremu ispita – ističe Amela Đelilović-Malešević, voditeljica Službe za rad s korisnicima bibliotečkih usluga, te dodaje kako su promotivne aktivnosti rezultirale blagim porastom novih članova.

Ponosni su što imaju najviše licenciranih bibliotekara u državi, a uvođenjem online bibliografskog sistema COBISS 3 zaposlenicima je olakšan posao. Godišnja članarina za pozajmna odjeljenja iznosi 15 KM, za njemačku čitaonicu 20 KM, a u američkom kutku u Radićevoj ulici je besplatno. Iako je mjesečna članarina za dječiju čitaonicu u Radićevoj od 50 KM veliki izdatak za mnoge roditelje, za najmlađe se često osmišljavaju i besplatni projekti, male škole i radionice.

Zimski raspust

U toku je projekt “Zimski raspust”, koji traje do 31. januara. Kroz besplatne edukativne radionice, filmske projekcije te pričaonice cilj je da djeca provedu slobodno vrijeme u biblioteci na kreativan i zabavan način. Programi se odvijaju u prostorijama u Hadžićima, na Dobrinji, Otoci, Alipašinom Polju te u Radićevoj i Alipašinoj ulici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: