Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 11 osoba zbog zločina nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv 11 osoba zbog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Džemala Hadžića (rođen 1954. u Kaknju), Teufika Turudića (1960., Kakanj), Džemala Smole (1963., Kakanj), Senada Sikire (1959., Kakanj), Benjamina Sikire (1969., Kakanj), Harisa Sikire (1971., Kakanj), Enesa Duraka (1964., Vareš), Mirsada Bešlije (1964., Ilijaš), Nusreta Bešlije (1962., Ilijaš), Mirzeta Bešlije (1968., Sarajevo) i Hamdije Spahića (1960., Ilijaš).

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u općini Ilijaš, u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubistva) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u junu 1992. godine, počinjeno ubistvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa navedenog područja, u koje se niko od povratnika nije vratio ni poslije završetka rata.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu provelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivat će pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima su malobrojne preživjele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: