Vanredni izbori u Kataloniji: I “Građani” i Pudždemon slave pobjedu

– Pobornici nezavisnosti više ne mogu govoriti u ime svih ovdje. Govorili su nam da smo cvijet koji traje jedan dan. No ovime je prvi put snaga za cjelovitost Španije pobijedila u Kataloniji, a ta snaga su Građani – istakla je Inés Aramidas (Arrimadas), kandidatkinja te stranke za predsjednicu vlade Katalonije.

Njena stranka dobila je 37 mjesta u parlamentu. “Predsjednica, predsjednica!”, vikali su stranački simpatizeri, a onda zajedno sa članovima stranke skandirali “ja sam Španac, Španac!”.

Stranka Građani, osnovana 2011. godine, u četvrtak je osvojila najviše glasova što je prvi put u posljednjih 37 godina i uvođenja demokracije da u Kataloniji nije pobijedila stranka za nezavisnost.

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) poručio je iz Belgije kako je rezultat izbora bio “odgovor katalonskog naroda”.

– Pobijedili smo na izborima u izvanrednoj situaciji. S kandidatima u zatvoru, s vladom u egzilu i bez mogućnosti korištenja istog oruđa kao španska vlada – izjavio je Pudždemon u obraćanju iz Belgije, gdje se nalazi i odbija vratiti već dva mjeseca od kada je u katalonskom parlamentu izglasana republika.

– Recept kojeg je Rahoj (Rajoy, španski premijer) objasnio Evropi je propao – dodao je Pudždemon.

Njegova koalicija Zajedno za Kataloniju osvojila je u četvrtak 34 od 135 mjesta. No zajedno sa strankama Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pobornici nezavisnosti imaju 70 mjesta, dva više od potrebnih za natpolovičnu većinu i formiranje vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: