Otvoreno pismo Mirnesa Ajanovića, predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću: Imamović, Ilić i Kadić žele legalizirati nezakonito poslovanje JZU Gradske apoteke

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je otvoreno pismo predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, u kojem ga obavještava o namjeri predsjednika Gradskog odbora SDP-a Tuzla Slađana Ilića da se, u saradnji s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i vijećnikom Edimom Kadićem, na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 22. decembar, legalizira nezakonito poslovanje Javne zdravstvene ustanove (JZU) Gradske apoteke Tuzla u iznosu višem od 20 miliona maraka.

– U materijalima izvještaja o radu JZU Gradske apoteke Tuzla za 2016. godinu navedeno je u informaciji direktorice Aide Nišić da im je prilikom nabavke lijekova Zakon o javnim nabavkama BiH predstavljao određene probleme, pa su ga samoinicijativno odlučili ne primjenjivati, uz dostavljanje mišljenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske da dvije apoteke iz Koprivnice i Zagreba nisu obavezne primjenjivati Zakon o javnoj nabavi Republike Hrvatske – navodi se u pismu.

Agencija za javne nabavke BiH je aktom obavijestila JZU Gradske apoteke Tuzla da su prilikom nabavke lijekova dužni provesti postupak javnih nabavki, što, uz sve naprijed navedeno, nedvosmisleno jasno dokazuje nezakonito poslovanje koje je odgovornim licima omogućilo protupravnu dobit višu od milion maraka. Međutim, SDP namjerava s vijećnikom Edimom Kadićem, koji je komercijalni direktor JZU Gradske apoteke Tuzla, legalizirati nezakonito poslovanje, i pored činjenice da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavila Gradskom vijeću Tuzla obavijest u vezi s krivičnom prijavom protiv JZU Gradske apoteke.

– Poštovani predsjedniče SDP-a Nermine Nikšiću, Vaša dužnost je da javnost izvijestite o Vašem stavu u vezi sa skandaloznom i sramnom namjerom SDP-a da legalizira nezakonito poslovanje javne ustanove u iznosu višem od 20 miliona maraka i da odgovorite je li to ta bolja budućnost koju u ime SDP-a nude članovi Glavnog odbora Slađan Ilić i Jasmin Imamović kao alternativu teškom prethodnom i aktuelnom političkom stanju – istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.