Tilerson poručuje da bi vojna opcija protiv Sjeverne Koreje bila njegov neuspjeh

Državni sekretar SAD Reks Tilerson (Rex Tillerson) izjavio je da bi vojna opcija protiv Sjeverne Koreje, u slučaju izostanka diplomatskih rješenja, značila njegov lični neuspjeh.

SAD će “povećavati pritisak sve dok se Sjeverna Koreja u značajnoj mjeri ne posveti” dijalogu o svom spornom nuklearnom programu, naveo je Tilerson.

Šef američke diplomatije je rekao da SAD “imaju iza sebe snažno vojno prisustvo” i da su “vojno spremne” ako Sjeverna Koreja “napravi pogrešan izbor”.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je više puta prijetio Sjevernoj Koreji “potpunim uništenjem” u slučaju napada na SAD.

– To nije put kojim želimo da idemo. Naša uloga u State Departmentu je da stvorimo alternativni put – izjavio je Tilerson.

Ipak, kako kaže, SAD mogu kreirati samo svoj dio tog puta, kroz kampanju međunarodnog pritiska na Pjongjang, koji “sam odlučuje o svojoj budućnosti”.

– Želimo da naprave dobar izbor, koji će značiti kraj razvoja atomskog oružja i početak dijaloga – naveo je državni sekretar.

Prema njegovim riječima, ako vlada Kim Jong-Una nastavi trenutnim kursom, “rizikuje da prijeđe granicu poslije koje diplomate više ništa neće moći da urade”.

– Ako se prijeđe granica, neću uspjeti. A ne želim da ne uspijem – zaključio je Tilerson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: