Otkazana nastava: Olujni vjetar odnio krovove sa škola u Maglaju i Srebrenici

Nastava u Prvoj osnovnoj školi Maglaj odgođena je do daljnjeg zbog velike materijalne štete koju je na ovom objektu noćas prouzrokovao vjetar.

Vise dijelovi krova

Kako je za Avaz.ba potvrdila direktorica škole Mirnesa Kolonić, jak vjetar noćas je odnio većinu krova s objekta i pao u dvorište škole.

Nastave sigurno neće biti danas i sutra, odnosno dok se ne steknu uvjeti sigurnog boravka djece.

– Djeca su jutros došla u školu, ali su vraćena kućama, jer s krova objekta i dalje vise dijelovi krova – kazala nam je Kolonić.

U ovom incidentu srećom nije bilo povrijeđenih osoba.

Odlukom Školskog odbora nastave do daljnjeg nema ni u područnim školama.

S druge strane, u drugoj osnovnoj školi koja djeluje na području ovog grada, Osnovnoj školi Maglaj, nastava se odvija neometano.

Problemi i u Srebrenici

Olujni vjetar zahvatio je područje Skelana i okoline, kao i planinski dio srebreničke općine i Bajinu Baštu u Srbiji, te pričinio veću materijalnu štetu na objektima, voćnjacima i šumama.

Direktorica Osnovne škole “Kosta Todorović” iz Skelana Sanja Močević rekla je Srni da je vjetar jutros u 7 sati odnio 60 metara kvadratnih krova sa školskog objekta i oštetio jedan dimanjak, a oštećen je i krov na seoskoj školi u Sućesci.

Močević nije mogla da procijeni kolika je materijalna šteta, ali je istakla da su svi učenici sigurni i da nije bilo povrijeđenih.

Veliku štetu vjetar je pričinio i na malinjacima i drugim voćnjacima u selima oko Skelana.

Mnoge zasade maline polomio je, kao i grane drveća i cijela stabla, dok je štetu na kućama vjetar pričinio u planinskom selu Podravanje.

Prema riječima Momira Markovića iz ovog sela, vjetar je odnio krovove nekoliko kuća i pomoćnih objekata, prevrnuo plastove sijena i polomio stabla voćaka.

U Domu zdravlja kažu da nije bilo prijavljivanja povrijeđenih građana.

Zbog snažnog vjetra došlo je do kvarova na dalekovodima za Sućesku i Ljubisaviće, dok su radnici “Elektro-Bijeljine” iz srebreničke radne jedinice otklonili kvarove u srebreničkom naselju Mlinište, i u nekoliko sela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: