Atlantsko vijeće: EU nije dovoljna, SAD se moraju vratiti na Balkan

SAD su posljednjih godina na zapadni Balkan gledale izdaleka, misleći da Evropljani drže stvari pod kontrolom, što se pokazalo kao dobronamjerno zapostavljanje bez pozitivnih efekata, navedeno je u studiji Atlantskog vijeća, utjecajnog nevladinog instituta iz Vašingtona.

Posredan utjecaj

Iako Atlantsko vijeće nema nikakav zvanični utjecaj na američku vanjsku politiku, što je potvrđeno i iz Ambasade SAD u Beogradu, radi se o organizaciji čije se mišljenje čuje i uvažava i često ima posredan utjecaj na kreiranje politike.

U izvještaju se navodi da je potreban napor SAD u smislu povećanja vojnog prisustva, stvaranja novih partnerskih i savezničkih veza sa Srbijom, kao i stvaranja odnosa u regionu u kojima bi Vašington bio viđen kao pošteni posrednik koji će od partnera tražiti minimum standarda u dobrom upravljanju.

“Kroz verbalno uvjeravanje lokalnih faktora da ostaju posvećene postjugoslovenskim teritorijalnim rješenjima i demonstriranjem te posvećenosti vojnim prisustvom u regionu, SAD mogu dovesti do značajne promjene”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da radikalni islam zasad nije pustio korijenje u BiH, ističući da je od 2012. godine sa zapadnog Balkana 950 pojedinaca otišlo u Siriju, što je, procentualno gledano, manje od radikalnih boraca iz Francuske.

Ruski čovjek

“Međutim, ne treba se previše radovati zato što se zbog teških teritorijalnih gubitaka Islamske države u Siriji i Iraku može očekivati povratak boraca, pa mjere pravnog gonjenja treba dopuniti i strategijama za pripreme na to. Teško je procijeniti potencijalnu terorističku prijetnju Balkanu, ali teroristički incidenti širom Evrope pokazali su da islamski ekstremizam nije ograničen samo na Bliski istok”, navedeno je u izvještaju Atlantskog vijeća.

Dio izvještaja posvećen je i Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, predsjednicima RS i Srbije, u kojima se Dodik opisuje kao ruski čovjek s ciljem razvaljivanja BiH, dok je za Vučića istaknuto da je Zapadu obećao priznanje Kosova, ali da se istovremeno oslanjao na Rusiju, kako bi pokušao ishoditi koncesije.

– Narodi na Balkanu treba da napuste stare animozitete radi mira – rekao je Reks Tilerson (Rex Tillerson), američki državni sekretar, u predavanju u Centru “Woodrow Wilson”.

– SAD vide u svijetu da postoji nova generacija Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka, Kosovara i drugih, koji će oprostiti prošlost iako je nikad ne mogu zaboraviti. SAD priznaju krhkost Balkana i nastavit će sarađivati s partnerima u EU kako bi doveli stabilnost, prosperitet i demokratiju u regionu. Narodima balkanskih zemalja poručujemo da napuste stare animozitete radi mira – poručio je Tilerson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: